Akupunktio

AKUPUNKTIO

Akupunktiohoidoilla oli pitkään kyseenalainen "poppahoidon" maine, kun ei pystytty selittämään mihin sen teho perustuu. Länsimainen tiede on lopulta kirinyt kiinni ikivanhan kiinalaisen käytännön ja on osoitettu, että tiettyjä kehon pisteitä stimuloimalla voidaan elimistössä saada aikaan sekä kemiallisia että fysiologisia muutoksia.

Akupunktio ei ole kaikkivoipa ihmehoito ja eniten sitä käytetään kroonisen kivun helpottamiseen (mm. nivelrikko, selkäkivut, ortopedisten leikkausten jälkihoito). Akupunktiota voidaan käyttää muiden hoitojen tukena tai ainoana hoitona esimerkiksi silloin, jos eläin ei jostain syystä kestä kipulääkitystä.

Akupunktiota annetaan yleensä hoitosarjana. Jokainen vaiva on yksilöllinen, mutta usein neljän kerran hoitosarjasta keskimäärin kerran viikossa annettuna saa jo apua. Hoitokertojen määrä ja antoväli voivat siis vaihdella tapauskohtaisesti.

Ensimmäiseen käyntiin on hyvä varata aikaa noin tunti ja mukaan kannattaa ottaa yhteenveto mahdollisesta aiemmasta hoidosta sekä röntgenkuvat. Seuraaviin käynteihin varataan noin 30 - 45 minuuttia. Akupunktioita voidaan antaa myös hoitolaserilla, jolloin ei tarvita neuloja ja hoitoaika on lyhyempi.

Suurin osa koirista ja kissoista suhtautuu akupunktioon hämmästyttävän rauhallisesti. Perusjännittäjät eivät rakasta käsittelyhetkeä, mutta saattavat nukahtaa neulojen kanssa siksi ajaksi kun niiden annetaan vaikuttaa. Kotiin päästyään akupotilas ottaa usein kunnon torkut, sillä akupunktiolla on rentouttava vaikutus.

Kortisonilääkitys heikentää akupunktion tehoa.
Akupunktiota ei suositella syöpää sairastaville eläimille.